Forskning kring öppen data beskriver flitigt dess fördelar och hur viktigt det är för teknisk innovation och leda till ökad insyn i den offentliga verksamheten. Det är främst de lokala datakällorna som skapar bäst förutsättningar för innovativa lösningar och lokala datakällor produceras främst ute i kommunerna. Syftet med studien är att belysa läget med öppen data i svenska kommuner och undersöka hur kommunerna arbetar med den. Studien syftar även till att belysa vilka hinder kommuner kan stöta på i arbetet med öppen data och vad som orsakar dessa hinder.
Studien består av en webbanalys av 25 kommuners webbplatser för att kartlägga utbredningen av öppen data och om kommunerna tar egna initiativ att öppna upp maskinläsbar data att bygga innovativa lösningar på. Dessutom genomförs en intervjustudie med fem respondenter från olika kommuner för att undersöka hur öppen data hanteras i svenska kommuner och vilka hinder de stött på i arbetet med att öppna upp data.
Studien visar att väldigt få kommuner delar data genom öppna plattformar på eget initiativ men att kommunerna är positiva till öppen data, tycker det är viktigt och önskar att de kunde göra mer. Däremot är det en resurstung uppgift och komplex process som gör det svårt för kommunerna att hantera öppen data.