Ransomware är en typ av skadlig programvara som tar gisslan på ett offers dator genom att till exempel låsa hela datorn, eller genom att kryptera (låsa och göra obrukbara) filer så som foton och dokument, och sedan kräver en lösensumma för att låsa upp datorn eller dekryptera (återställa) filerna. Ransomware har på senare år blivit vanligare och vanligare, och är idag vanligt förekommande även i Sverige. Ett exempel på svensk spridning är de mail som sedan september 2015 skickats till svenska användare, och påståtts komma från Postnord. När mottagare öppnat mailet och försökt ladda hem den fraktsedel som mailet sagt sig innehålla har dennes personliga filer krypterats av ransomware och en lösensumma har utkrävts för att filerna ska återfås.
Denna studie undersöker denna otrevliga typ av skadlig programvaras inverkan på arbetet med IT inom kommuner i Skaraborg, vilka erfarenheter och utmaningar kommunernas IT-avdelningar kopplar till ransomware, samt hur de hanterar hotet. Intervjuer har använts för att samla in informationen.
Resultatet visar att ransomware drabbat de allra flesta av kommunerna, men att IT-avdelningarna har kunnat återställa det mesta som förlorats från säkerhetskopior. Resultatet visar också att en stor utmaning för kommunerna är att utbilda sina användare i hur denna typ av angrepp kan kännas igen, och därmed undvika smitta. Till sist visar resultatet även att problematiken kan komma att växa då en ny förordning om dataskydd från EU införs.