Organisationer samlar oerhört mycket information som kan användas som stöd vid strategiskt beslutfattande. Det finns många olika verktyg som kan användas för att analysera informationen och skapa det beslutunderlaget som krävs för ett informationsbaserad strategiskt beslut. Verktygen förutsätter en rationell beslutsprocess där olika alternativ vägs och analyseras med resultatet att bästa möjliga beslut fattas. Business Analytics (BA) är ett paraply begrepp som innehåller olika verktyg och processer för att analysera och bearbeta information som bygger på den rationella beslutsprocessen.
Företag kan delas in i två olika kategorier: de som fokuserar/säljer sina produkter till slutkonsumenter (B2C) och de som fokuserar/säljer sina produkter till företag (B2B). Litteraturen kring hur BA används som beslutstödssystem fokuserar på B2C organisationer som Amazon.com, Netflix eller Google, medan det finns väldigt lite skrivit kring hur B2B organisationer utnyttjar BA. B2B organisationer kännetecknas bland annat av att de har mycket färre kunder och producerar varor gärna ihop med sina kunder, till skillnad till B2C organisationer som kan ha enorma kundstockar. Det finns därför ett behov för att öka förståelsen för hur B2B organisationer utnyttjar BA som stöd i den strategiska beslutsprocessen.
I detta arbete har ett B2B företag analyseras för att få en bild av hur den strategiska beslutsprocessen ser ut och hur BA används som ett verktyg vid beslutsfattande. I praktiken visar sig beslutsprocessen inte vara helt rationell utan mer som en blandning av otydliga och diffusa idéer och att beslutsunderlag mognar fram och utvecklas till en mer rationell process där BA kan användas för olika beräkningar och för att skapa beslutsunderlag. Strategiska beslutsprocessen initieras genom muntlig kommunikation ifrån samarbetspartners, kunder eller genom exempelvis möten och mässor. Det är inte förrän sent i processen som BA utnyttjas för att analysera information och då helst i form av lönsamhetskalkyler. En viktig faktor för att BA inte används tidigare i den strategiska beslutsprocessen är att organisationen normalt inte har tillgång till den information som ska analyseras förrän i ett senare skede i processen vilket gör att man inte kan ställa och utveckla frågor och idéer som kommer fram inom organisationen.