I princip strävar alla arbetsplatser efter att skapa en mångfald med olika demografiska egenskaper bland sin personal. Tittar man bland platsannonser är det ofta arbetsgivaren skriver att de välkomnar sökande med olika demografiska egenskaper, detta för att skapa en blandning av olikheter bland sin personal. Anledningen till att man vill ha mångfald bland sin personal skiljer sig säkert åt mellan företagen, men vi tror att de flesta är överrens om att olikheter gör att företaget får fler infallsvinklar på hur saker kan utföras, vilket också kan skapa mer kreativitet. Men hur ser det då ut i butiker? Kan och vill man även i butiker skapa en heterogen arbetsstyrka utifrån demografiska egenskaper?
I vår uppsats har vi intervjuat fyra butikschefer för att försöka ta reda på vad dessa butikschefer har för uppfattning angående heterogena personalstyrkor. Vi har genom våra intervjuer försökt ta reda på vilka fördelar respektive nackdelar butikscheferna tror att det medför att ha en heterogen arbetsstyrka, hur deras egen roll påverkas av mångfald i personalstyrkan och om de medvetet strävar efter att skapa en personalstyrka med många olika demografiska egenskaper. Utöver intervjuerna har vi även samlat in uppgifter om den befintliga personalen i respektive butik för att ta reda på hur spridningen för demografiska egenskaper ser ut i dagsläget.
De slutsatser vi har kommit fram till är att ingen av de butiker vi besökte hade en stor mångfald bland sin personal, två av butikerna hade ingen blandning alls. Samtliga butikschefer såg få eller inga nackdelar med att ha en heterogen arbetsstyrka och alla butikscheferna ansåg att det fanns flera fördelar med en heterogen arbetsstyrka. Så vår huvudsakliga slutsats blir att av de butiker som var med i vår undersökning kan samtliga butiker skapa en heterogen arbetsstyrka men frågan är om de verkligen vill?