Under slutet av 1970-talet förändrades marknaden, från att har varit säljarens marknad, där kunderna fick vara nöjda med de produkter de erbjöds, till att bli köparens marknad. Kunderna började ställa högre krav på produkterna, till exempel när det gällde prestanda och kvalitet. Konkurrensen mellan företag ökade. Företag från Japan lyckades slå sig in på de västerländska marknaderna. Detta berodde i stor utsträckning
på den tillverkningsfilosofi som japanerna använde sig av, som radikalt skilde sig ifrån den västerländska synen på tillverkning. Bland annat har japanska företag drastiskt minskat sina lager och man använder sig av några få leverantörer som har långtidskontrakt. Den filosofi som många tillverkande företag i Japan använder sig av kallas för Just-In-Time (JIT). Genom att använda sig av JIT kan företag öka sin produktivitet och effektivitet.
De problemställningar som jag i första hand kommer att belysa är: “Vilka krav ställs på ett företags produktionsstyrning vid en övergång till JIT-tänkande?”, “Vilka förändringar/åtgärder behöver vidtas när företaget övergår till JIT?” och slutligen “Hur kommer ett företags datasystem/IS att påverkas, vid en övergång till JIT?”. Dessa problemställningar kommer i första hand att besvaras med hjälp av litteraturstudie, men även en intervju på ett företag har genomförts.
Att införa JIT i produktionen kan medföra stora fördelar och förbättringar som kan vara avgörande för ett företags fortsatta överlevnad. För att erhålla ett JIT-system som fungerar på ett tillfredställande sätt ställs det stora krav på företags produktionsstyrning. Genom att vidta lämpliga åtgärder så kan dessa krav genomföras och leda till ett förbättrad och effektivare produktion. För att erhålla bästa möjliga resultat bör JIT även integreras med de befintliga datasystem som ett företag kan tänkas ha, såsom MPS-system.