Detta examensarbete behandlar elektroniska transaktioner, i huvudsak betalningar över Internet med tonvikt på säkerhet. Vidare behandlas också frågor kring vilka kriterier en betalningstransaktion bör uppfylla för att anses juridiskt bindande. Examensarbetet riktar sig till en publik som redan tillgodosett sig baskunskaper i ekonomi och data.
Resultatet av undersökningen vilar på en kombination av telefonintervjuer och litteraturstudier. Personer som intervjuats är: Christian Wettergren –forskare på KTH, Hans Öjemark -verksjurist på Post och telestyrelsen, Lars Lindgren –jurist på Handelsbanken och Mats Thunander –projektledare för Handelsbankens SET-pilot.
Kriterierna som bör uppfyllas för att en betalningstransaktion vid handel över Internet skall anses säker är enligt vad som framkom i min undersökning att transaktionen skall vara atomär, konsekvent, isolerad, bestående, skyddad mot insyn, inte kunna ändras utan upptäckt, klara autenticitetskontroll och inte vara reproducerbar.
Kriterierna för att en betalningstransaktion vid handel över Internet skall anses juridiskt bindande är enligt vad som framkom i min undersökning att inblandade parter är väl identifierade t.ex. med en digital signatur. Det finns i dagsläget ingen lagstiftning kring formkrav för digitala dokument och digitala signaturer. Därför kan en översättning av formkraven för traditionella dokument och namnunderskrifter till deras digitala motsvarighet ge en vägledning till hur juridisk bundenhet bör kopplas till en betalningstransaktion över Internet
För att underlätta elektronisk handel över Internet anser jag att lagar inom området bör stiftas där t.ex. rättsläget för digitala signaturer fastställs. Någon form av precisering i fördragsform, till avtalsparternas stöd, skulle enligt min mening också vara fördelaktig för utvecklingen och spridningen av programvaror för elektroniska betalningstransaktioner över Internet.
Skövde: Institutionen för datavetenskap , 1998. , p. 48