id förvärvande av ett nytt informationssystem blir det allt vanligare att man väljer ett standardsystem före ett egenutvecklat system. Med denna undersökning vill jag belysa hur en kravspecifikation bör utformas samt hur utvärdering av olika standardsystemalternativ mot denna kravspecifikation bör utföras.
Undersökningen har utförts i form av en litteraturstudie där tre olika källor har ingått. Syftet är att belysa likheter samt skillnader hos källorna som ingår i undersökningen med avseende på ovanstående problem. Detta har resulterat i att jag har tagit upp de mest framträdande likheterna och skillnaderna mellan de olika källorna med avseende på de problem jag har undersökt.
När det gäller utformning av kravspecifikation är den mest framträdande likheten att samtliga källor påpekar vikten av att urskilja de krav som är absolut nödvändigt att systemet klarar bland samtliga krav. Det gör att arbetet med utvärderingen av de olika standardsystemalternativen underlättas. Den största skillnaden jag har funnit är hur detaljerat man skall ange de krav man ställer på systemet. Den ena källan förespråkar att kraven skall dokumenteras väldigt detaljerat medan en annan källa anser att man bara skall ange de problem som systemet skall lösa och överlåta den tekniska lösningen på leverantören.
Det finns även likheter och skillnader i hur arbetet med utvärdering av de olika standardsystemalternativen utförs. En av källorna beskriver inte detta arbete i någon större utsträckning. En likhet är att alla tre källorna även förordar en bedömning av leverantören och ej endast systemet som sådant. Anledningen är att men vill bedöma saker som om eventuell vidareutveckling av systemet är aktuell, tillgång till support mm. Två av källorna använder de baskrav som angivits i kravspecifikationen för att sålla bort de alternativ som ej uppfyller dessa krav tidigt under utvärderingsarbetet. Det medför att man sedan kan fokusera på de återstående alternativen. En skillnad är att detta arbete utförs på olika sätt där den ena källan genomför denna gallring utan medverkan av någon leverantör medan den andra källan sållar bland redan inkomna offerter.