Detta arbete handlar om informationskrigföring och hur det påverkar företag. Det är ett stort och komplext område, men det är högaktuellt och Försvarsdepartementet har en arbetsgrupp AgIW (1997) som ska försöka behandla ämnet som helhet och hur det påverkar Sverige. Jag har valt att fokusera mig på företag och min problemformulering lyder:
1. Finns det svenska företag som har utsatts för informationskrigföring?
2. Hur påverkas ett svenskt företag av att möjligheten finns att bli utsatt för informationskrigföring?
3. Finns det svenska företag som använder sig av informationskrigföring mot andra svenska företag?
Dessa frågor finner jag svar på genom att läsa böcker, rapporter och göra intervjuer. Jag kommer fram till att det finns ett antal svenska företag som har utsatts för informationskrigföring. Jag kommer också fram till hur företag påverkas av att möjligheten att bli utsatt för informationskrigföring finns och de hanterar det så att de investerar pengar, utbildar personal och köper teknisk skyddsutrustning som de hoppas ska kunna förhindra en eller flera attacker. Men det viktigaste är att åtgärderna måste vara möjliga och ekonomiskt försvarbara.
Som svar på min 2:a frågeställning kommer jag fram till ett lite dubbelt svar och det är att det förekommer inte att svenska företag använder informationskrigföring mot andra svenska företag som de samarbetar med, men annars så förekommer det.