Snabb tillgång till korrekt information är idag ett viktigt konkurrensmedel för företag. Databaser gör detta möjligt genom att flera användare kan dela på verksamhetens information och därmed kan informationen hållas aktuell och konsistent. Den här studien behandlar relationsdatabasen som kännetecknas av att datan lagras i tabeller. Databasens fördelar medför att den utgör kärnan i flera informationssystem och det är därför viktigt att databasen uppfyller kundens och användarnas krav.
Studien identifierar typsituationer som kan skapa problem vid design och implementering av relationsdatabaser. Syftet är att databasutvecklare kan utnyttja studien för att veta vilka typsituationer som kan skapa problem i ett databasprojekt och på så sätt vara förberedda. De identifierade problemen exemplifieras och förslag på lösning presenteras.
ER-modellen är en datamodell som ofta används i designfasen av informations-systemets relationsdatabas. Idag existerar det situationer som måste modelleras och som är mer komplexa än när ER-modellen utvecklades i början av sjuttiotalet. Det leder till att de begrepp som traditionella ER-modeller har inte är tillräckliga för modellering i flera situationer. Förekomst av arv, komplexa datatyper och användande av CASE-verktyg är enligt studien situationer som kan skapa problem vid databasdesignen om en traditionell ER-modell används.
De problemsituationer som rör implementeringen av en relationsdatabas är uppdelade i två delar, de som kan härledas till funktionella krav och de som kan härledas till icke-funktionella krav. Implementering av komplexa datatyper och affärsregler, överföring av objektmodell till relationsdatabas jämföra data och söka i trädstrukturer i SQL, är exempel på situationer som kan skapa problem vid implementering och som härleds till funktionella krav i studien. Prestanda och skalbarhet, maskinberoende och kostnad är de icke-funktionella krav som studien behandlar.