Sortimentsändringar i butik för att optimera lönsamhet och produktivitet
2008 (Swedish)Independent thesis Basic level (university diploma), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Många butiker lägger idag ner både tid och pengar på att erbjuda marknaden ett så konkurrenskraftigt sortiment som möjligt. Sortimentet skall vara både lönsamt och produktivt för att företagets framtid skall vara säkrad.
I den här uppsatsen skall vi beskriva en butiks lönsamhet och produktivitet utifrån befintligt sortiment. En fallstudie på en fackhandelsbutik i Lidköping ligger till grund för undersökningen. Dess sortiment riktar sig till djurägare och erbjuder både ett bas- samt ett profilsortiment.
Vi använde butikens årsredovisning för 2006 och utmätningar av sortimentets säljyta gjordes för att skapa en grund till våra beräkningar. Sortimentet i butiken var uppdelat i 15 varugrupper, men då det saknades datoriserat kassasystem fanns det inte möjlighet att specificera vilka märken som var mest lönsamma. Vi hade ett kontinuerligt samarbete med butiksägaren då vi behövde dennes tillstånd till att granska räkenskaper samt mäta försäljningsytan, dock gjordes ingen intervju för uppsatsen. Därefter stoppades alla variabler in i ett Excel-dokument för att lättare kunna beräknas och analyseras.
Syftet med denna uppsats är att visa hur du Pont-modellen och produktivitetsmodellen kan användas för att analysera sortimentet i en butik ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi ville konkret se hur ett sortiment kunde brytas ned i olika delar för att påvisa vilka delar som var fördelaktiga för butiken och vilka som påverkade i negativ riktning.
De centrala slutsatserna för uppsatsen är att det är svårt för en butik att göra en radikal förändring av sitt sortiment då kunden förväntar sig att finna vissa produkter på samma ställe. Sedan fungerar många produkter som komplement till varandra. Tas en produkt bort kan kunden tycka att butiken är otillräcklig då den inte erbjuder ”sammanhängande” produkter. Vi tycker även att butiken borde investera i ett datoriserat kassasystem då det skulle underlätta alla uppdateringar av sortimentet samt snabbare hålla reda på vad eller vilka delar i sortimentet som säljer bäst.
Place, publisher, year, edition, pages
Skövde: Institutionen för teknik och samhälle , 2008.
Keywords [sv]
du-pont, produktivitet, lönsamhet, sortimentsberäkningar
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:his:diva-1144OAI: oai:DiVA.org:his-1144DiVA, id: diva2:2267
Presentation
(English)
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Examiners
2008-06-132008-06-132010-04-08Bibliographically approved