Denna studie fokuserar på användarupplevelser samt integritet och dess beredskap att kompromissa med denna när det kommer till passiv biometri som autentiseringsmetod hos olika demografiska grupper, vilket i detta fall har fokuserat på kön och högsta avslutad utbildning för individer över 18 år. Denna autentiseringsmetod är allt mer vanlig idag och den växer samt implementeras i fler enheter kontinuerligt idag. Informationen som lagras i dessa enheter kan vara värdefull för båda användare men även andra aktörer som har negativa handlingar i åtanke.
För att kunna få den relevanta data som behövs har både den kvalitativa och kvantitativa metodansatsen brukats med strukturerade intervjuer med likertskalor samt öppna frågor för att få ett mer djup i vissa svar. Slumpmässiga deltagare har intervjuats och en litteraturstudie gjorts.
Det som är återkommande teman i studien är att flera har förtroende för autentiseringsmetoden men att det ändå finns en oro hos vissa demografiska attribut. Olika upplevelser som att det går snabbt och effektivt utan problem är en bidragande faktor till en positiv sådan men då informationen som lagras i enheten kan vara känslig finns en oro att denna ska komma i obehörigas händer.
Denna studie är heller inte representativ för en hel befolkning eller olika demografiska grupper utan detta är mer lik en förstudie för att testa de olika metoderna om dessa är genomförbara över ett större urval av respondenter.