Tekniken utvecklas hastigt och artificiell intelligens (AI) blir allt vanligare i samhället, samtidigt framträder AI-chatbotar på nätet och hemsidor oftare. En AI-chatbot är en slags maskin som är designad för att kommunicera med en person via text som efterliknar en mänsklig konversation. Det finns olika typer av AI-chatbotar som är utvecklade utifrån vilket användning område AI-chatboten ska finnas tillgänglig i. Det är vanligt att AI-chatbotar finns tillgängligt inom kundtjänst relaterade områden, men det finns även AI-chatbotar som hanterar och övervakar symptom som är kopplat till psykisk ohälsa som en form av stöd. Psykisk ohälsa är fortfarande en utmaning bland människor och många stöter på det någon gång under deras liv. Det kan handla om att någon nära i familjen är drabbad eller att man själv lider av någon form av psykisk ohälsa. I nuläget finns det mottagningar och hjälporganisationer för psykisk ohälsa där det finns tillgång till stöd och rådgivning, men frågan är om AI-chatbotar kan vara en ytterligare metod för att få stöd inom området psykisk ohälsa. I denna studie granskas frågeställningen nedan:
”Hur upplever ungdomar användningen av AI-chatbotar för att få stöd inom området psykisk ohälsa jämfört med traditionella metoder?”
Den kvalitativa forskningsmetoden valdes för att utforska ungdomars upplevelser av AI-chatbotar som stöd för psykisk ohälsa, då frågeställningen fokuserar på förståelse snarare än mätbara data. Denna metod tillät en mer nyanserad förståelse av respondenternas upplevelser och behov.
Resultatet från studien ska spegla upplevelsen ungdomarna har vid användning av AI-chatbotar vid stöd för psykisk ohälsa utifrån teman: kostnadseffektivitet/ökad tillgänglighet, anonymitet, utbildningar/varierad kompetens, bristande funktioner. Utifrån dessa teman finns det två möjligheter och två utmaningar med AI-chatbotar som framträder mer än andra. Denna studie ökar kunskaperna kring ungdomars upplevelse med AI-chatbotar för att fungera som ett stöd för psykisk ohälsa vilket kan bidra till framtidens forskning.