Detta yttrande över innehållet i slutbetänkandet Säker och kostnadseffektiv IT-drift – förslag till varaktiga former för samordnad statlig it-drift (SOU 2021:97) redovisar ett antal synpunkter och rekommendationer utifrån en analys av innehåll och förslag som It-driftsutredningen presenterat i sina två betänkanden (SOU 2021:1 samt SOU 2021:97).
Regeringens direktiv (Dir. 2019:64) uttrycker att utredningens syfte är ”att skapa bättre förutsättningar för den offentliga förvaltningen att få tillgång till säker och kostnadseffektiv it-drift genom antingen samordnad statlig it-drift eller tydligare rättsliga förutsättningar för att kunna anlita privata leverantörer av it-drift.” Författaren till detta yttrande har tidigare konstaterat1 att direktivet har formulerats med ett antal omotiverade avgränsningar och utgångspunkter som begränsat handlingsutrymmet för ett ändamålsenligt genomförande av utredningen.
Utifrån en analys av It-driftsutredningens direktiv och de två betänkanden som utredningen redovisat (SOU 2021:1 samt SOU 2021:97) blir slutsatsen att det finns betydande brister i såväl genomförande som redovisning av de rekommendationer och förslag som redovisas av utredningen. Även om direktivets ambition ställer mycket stora krav och framstår som något orealistisk är det uppenbart att utredningen förbisett flera viktiga frågeställningar och aspekter som behövt utredas grundligt. Utredningen har förbisett viktiga utgångspunkter som påverkar kostnader för it-drift och underlåtit att utreda flera viktiga rättsliga förutsättningar som påverkar den it-drift som många myndigheter idag använder. Utredningens båda betänkanden har betydande brister, speciellt avseende hur flera viktiga utgångspunkter för utredningens övergripande syfte har utretts. Förslaget till reviderad OSL har presenterats utan att beakta relaterade rättsliga utmaningar och trots att detta förslag mött betydande kritik från flera remissinstanser saknar slutbetänkandet en gedigen analys av lämplighet och laglighet för de förslag som redovisas. Därutöver finns det andra regelverk och lagstiftning som påverkar många myndigheter som helt förbisetts av utredningen, däribland NIL och FISA 702. Författaren till detta yttrande ser mycket stora risker för Sveriges digitala suveränitet och datasuveränitet om utredningens föreslagna förändringar av OSL blir verklighet.
Sammantaget blir slutsatsen att utredningen saknar en gedigen analys av viktiga utgångspunkter som påverkar förutsättningarna för en säker och kostnadseffektiv it-drift, vilket bidragit till att utredningens båda betänkanden saknar välgrundade, välavvägda och genomtänkta förslag för en lämplig it-drift för svenska myndigheter. Av dessa skäl avstyrker författaren till detta yttrande utredningens förslag till varaktiga former för samordnad statlig it-drift.
HS 2022/245 (Högskolan i Skövde)