Samhället utvecklas konstant och nya tekniska innovationer föds med möjligheterna som den teknologiska utvecklingen har skapat. Att handla livsmedel är en basal sak som alla behöver klara av, i takt med samhällsutvecklingen utvecklas även butikerna och nya funktioner samt butiksformer tar fart, men hänger alla med?
Syftet med studien har varit att få ett helhetsperspektiv av hur äldre generationer tar till sig av det nya tekniska fenomenet hybridvarianten obemannade livsmedelsbutiker som är en följd av den teknologiska utvecklingen. För att skapa en bild som kan ge ett helhetsperspektiv av detta undersöktes den äldre generationens attityder och teknikanvändningen i relation till obemannade livsmedelsbutiker för att få förståelse om den komplexa frågeställningen. Den teoretiska referensramen grundar sig i tidigare forskning kring relaterade ämnen som berör frågeställningen, detta då tidigare forskning som fokuserar på detta område obemannade livsmedelsbutiker är väldigt begränsad då det fortfarande är ett förhållandevis nytt ämne. Flera länder och företag arbetar idag aktivt för att kunna öppna fler obemannade livsmedelsbutiker. Därav anser författarna att en studie riktad mot hybridvarianten obemannade livsmedelsbutiker och den äldre generation är intressant och ligger rätt i tiden.
Studien är kvalitativ där empiriinsamlingen har skett via observationer samt semistrukturerade intervjuer. Respondenterna har valts ut med noggrannhet för att kunna studera och identifiera faktorer vid implementeringsfasen av den tekniska innovationen, därav utgick författarna från att de inte skulle ha besökt den sortens butik tidigare. Studiens resultat påvisade att flera faktorer spelar in för hur den äldre generationen tar till sig av fenomenet. Faktorerna som det handlade om är erfarenhet, upplevd användbarhet, upplevd användarvänlighet, attityder och vanor.