Paratexter och spelupplevelsen: Hur kan digitala uppslagsverk påverka spelupplevelsen i överlevnadsspel?
2021 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 20 credits / 30 HE credits
Student thesisAlternative title
Paratexts and the gameplay experience : How can digital encyclopaedias affect the gameplay experience in survival games? (English)
Abstract [sv]
Paratexter är verk som ger konsumenter en uppfattning om en produkt utan att interagera med själva produkten. Denna undersökning har studerat hur spelupplevelsen kan påverkas av en viss typ av paratext, digitala uppslagsverk, i överlevnadsspel. Spelupplevelsen är ett subjektivt fenomen, vilket ligger till grund för undersökningens kvalitativa ansats. En prototyp av ett generiskt överlevnadsspel, samt ett digitalt uppslagsverk för spelet, producerades. Därefter användes observationer och semistrukturerade intervjuer för att jämföra tio respondenters handlingar med deras åsikter. Resultatet bekräftade att det finns många olika attityder gentemot digitala uppslagsverk. Bland annat påvisades att dessa paratexter aktivt bidrar till att skapa mål för spelaren, och kan komplettera eventuella brister i spelets design. Spelupplevelsen kan också försämras, eftersom spelaren redan ”upplevt spelet” genom uppslagsverket. Framtida studier bör förslagsvis utnyttja denna introducerande studie för att skapa ett paratextuellt ramverk som spelutvecklare kan använda för att skapa så genomtänkta spelupplevelser som möjligt.
Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 43, iii
Keywords [sv]
Spelupplevelse, paratext, digitalt uppslagsverk
National Category
Information Systems, Social aspects
Identifiers
URN: urn:nbn:se:his:diva-20074OAI: oai:DiVA.org:his-20074DiVA, id: diva2:1575414
Subject / course
Informationsteknologi
Educational program
Computer Game Development - Design
Supervisors
Examiners
Note
Det finns övrigt digitalt material (t.ex. film-, bild- eller ljudfiler) eller modeller/artefakter tillhörande examensarbetet som ska skickas till arkivet.
2021-06-292021-06-292021-11-01Bibliographically approved