DIGITALISERING AV REVISION I SVERIGE: En studie om revisorers upplevelser av Covid19 krisens inverkan på digitaliseringen inom revisionen i Sverige
2021 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
DIGITALISATION OF AUDIT IN SWEDEN : A study on auditors perceived experiences of Covid-19’s impact of digitalization in Sweden (English)
Abstract [sv]
Revision har förekommit under tusentals år och professionen har utvecklats mycket under tiden som gått även om grundläggande drag förblivit det samma. Revision handlar om att granska finansiella rapporter och har därför en viktig roll i samhället, vilket medfört krav på trovärdighet och oberoende i revisionsarbetet. Samtidigt som grunderna måste hållas konstanta så påverkas revisionen av olika omvärldsfaktorer. En av dessa omvärldsfaktorer är digitalisering som är en världstrend som även spridit sig till revision. Tidskrävande och monotona moment ersätts med digitala verktyg för att effektivisera och höja kvalitén på revisionen. Digitaliseringen av revision gör det även möjligt att arbeta på distans, vilket blev aktuellt under våren 2020 då Covid-19 pandemin drabbade världen. Covid-19 pandemin skapade en global kris som bland annat påverkade revisionsbranschen.
Syftet med denna studie är att skapa förståelse för revisionsbyråers och revisorers uppfattningar av Covid-19 krisens inverkan på digitaliseringen inom revisionen i Sverige. Studien har utgått från institutionell teori och Unified Theory of Acceptance and use of Technology och har med hjälp av tidigare forskning inom digitalisering av revision kunnat identifiera fem olika digitaliseringsområden Artificiell intelligens, Big data, Teleworking, datainsamling & kundutveckling och alternativa medel för kontrollinventering. Dessa har satts i förhållande till studiens empiri för att skapa förståelse om hur covid-19 krisen påverkat digitaliseringen inom revisionen i Sverige. Studiens empiri utgörs av tre semistrukturerade intervjuer med revisorer och en dokumentstudie där årsredovisningar för 2018/2019 och 2019/2020 studerats från fem revisionsbyråer i Sverige.
Studiens slutsatser är att ett institutionellt tryck lett till att digitalisering inom revision ökat främst med anledning av ökat på grund av de regleringar och restriktioner som förelegat. Dessa förändringar är bland annat teleworking som har såväl negativa som positiva upplevelser, nya granskningssätt vid inventering som också har blandade upplevelser, övergång till digitala möten, vilket upplevs som positivt. Samt en ökad möjlighet att använda analysverktyg vilket upplevs som positivt.
Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 81
Keywords [en]
Auditing, Digitalization, Covid-19 crisis, Institutional Theory, Unified Theory of Acceptance and use of Technology
Keywords [sv]
Revision, digitalisering, Covid-19, kris, Institutionell teori, Unified Theory of Acceptance and use of Technology
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:his:diva-20050OAI: oai:DiVA.org:his-20050DiVA, id: diva2:1575273
Subject / course
Business Administration
Educational program
Business Administration and Economics - Study Programme
Supervisors
Examiners
2021-06-292021-06-292021-06-29Bibliographically approved