Ett examensarbete har utförts på ett företag där trädetaljer tillverkas. Arbetet gick ut på att förbättra processen vid tillverkning av glaspartier. Företaget är ledande i Skandinavien beträffande sina träprodukter. Tillverkningen sker till stor grad av helautomatiserad produktion men har fortfarande några manuella stationer kvar. Företaget omsätter omkring 450 miljoner kronor per år och har cirka 70 anställda.
Syftet med examensarbetet var att förbättra processen vid produktion av glaspartier för att reducera den totala operationstiden och minska interna kvalitetsförluster. Huvudmålen var att reducera interna kvalitetsförluster med 10 % samt att reducera operationstiderna med 15 %. För att uppnå målen valdes verktygen go to gemba, frekvensstudie, tidsstudie samt spagettidiagram för att hitta olika slöserier i produktionen och kartlägga operationstiderna. Metod valdes genom att läsa på om de olika verktygen och jämföra dem mot andra verktyg i den teoretiska referensramen.
Det visade sig att det fanns en del slöserier i processen. Framför allt en hel del onödiga rörelser för både material och för operatörer. Det fanns också många olika lager som varierade i väntetid för det bearbetade materialet under flödet samt en hel del manuellt arbete som företaget helst ville bygga bort. Vid undersökning av nuläget sågs det också att företaget saknade ett standardiserat arbete samt ett 5S arbete i flödet av glaspartier.
Genom en summering av nuläget kunde ett förbättringsförslag läggas fram. En del av förbättringsförslaget var att bygga bort det manuella arbetet genom att införskaffa en maskin som byggs in i den automatiserade karmlinan. Det leder till mindre kvalitetsförluster, men också färre lager eftersom glaspartitillverkningen kommer att ske i karmlinan. En annan del av förbättringsförslaget var att bygga in slutmonteringen i den befintliga karmlinan där andra liknande produkter redan tillverkades. Som nuläget såg ut var slutmonteringen en separat process vid sidan av karmlinan. Det gjorde att produkterna lades på vagnar och ställdes på ett lager för att sedan ha en lång väntetid innan de monterades. Genom att bygga in slutmonteringen i karmlinan kommer företaget att montera glaspartierna i karmlinan utan onödiga lager. Ett sista förbättringsförslag var att implementera 5s och standardiserat arbetssätt över hela tillverkningen av glaspartier. Det troliga utfallet av förbättringsförslagen beräknades på reducerad operationstid med 59 % och reducerade interna kvalitetsförluster med 80 %