his.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
BETA
Bergman, Maria Elena
Publications (1 of 1) Show all publications
Alklind Taylor, A.-S., Backlund, P., Bergman, M. E., Carlén, U., Engström, H., Johannesson, M., . . . Toftedahl, M. (2012). Spelbaserad simulering för insatsutbildning: Slutrapport. Skövde: Högskolan i Skövde
Open this publication in new window or tab >>Spelbaserad simulering för insatsutbildning: Slutrapport
Show others...
2012 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Denna rapport är en avrapportering av projektet Spelbaserad simulering för insatsutbildning. Projektet syftar till att:

  • Studera hur serious games kan förstärka lärandemiljön i träning och utbildning
  • Praktiskt testa och analysera användningen av spelteknologi för att ta fram rekommendationer för konstruktion av träningssimulatorer
  • Skapa underlag för utveckling av Räddningsverkets utbildningsmetoder genom samarbete mellan forskare och praktiker

Serious games och spelbaserad simulatorträning ses som en möjlighet att vidareutveckla undervisnings- och träningsmiljön inom räddningstjänst. Begreppet serious games definieras som att använda spel och spelteknik för att uppnå syften utöver ren underhållning. För att utnyttja områdets potential i största möjliga mån krävs en kombination av att utveckla och anpassa teknik så att den passar för ändamålet, detta kan till exempel innebära att utnyttja de möjligheter som modern spelteknik ger för att logga användarbeteende och resultat. Dessutom innefattar serious games en komponent av speldesign, det vill säga att utnyttja möjligheter som spel ger för att skapa en motiverande och engagerande lärandemiljö. Detta kan till exempel innebära att skapa tävlingsmoment och poängsystem som sporrar till upprepad användning. I projektet har vi utnyttjat såväl teknik- som speldesignskomponenten.

Projektets syften har uppnåtts genom att producera och utvärdera ett prototypspel för insatsträning samt en modell för hur serious games kan användas i träning och utbildning. De huvudsakliga resultaten består av en spelprototyp av ett webbaserat spel för att träna beslutsfattande på taktisk nivå samt en pedagogisk modell för spelbaserad träning. Prototypen och modellen har testats på en distanskurs för Räddningsledarutbildning i regi av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Utvärderingen visar på goda resultat vad gäller systemets användbarhet. Den pedagogiska potentialen har inte kunnat utvärderas fullt ut då prototypen inte blev en tillräckligt integrerad del i kursen där den utvärderades.

Projektet visar att spelbaserad träning kan vara en möjlighet för pedagogisk utveckling med avseende på både teknik och pedagogisk kontext. I detta sammanhang är det viktigt att poängtera vikten av att genomföra och utvärdera pedagogiska anpassningar i samband med spelbaserad träning. Vidare har projektet har samarbetat med olika konstellationer av lärare och kursdeltagare vid MSB. En viktig lärdom är att tydliga resurser och organisatoriskt engagemang finns på plats i den här typen av samproducerande forskningsprojekt.

Place, publisher, year, edition, pages
Skövde: Högskolan i Skövde, 2012. p. 40, [ca 100]
Series
IKI Technical Reports ; HS-IKI-TR-12-001
National Category
Engineering and Technology
Research subject
Technology
Identifiers
urn:nbn:se:his:diva-5943 (URN)
Available from: 2012-06-07 Created: 2012-06-07 Last updated: 2020-01-31Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications