Högskolan i Skövde

his.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
Ångman, Eva
Publications (3 of 3) Show all publications
Persson, B., Wickenberg, M. & Ångman, E. (2024). Reflektioner om studenters lärprocess och kritiska förhållningssätt: Håller vi på att lämna ”walk-over” till generativ AI?. Skövde: Högskolan i Skövde
Open this publication in new window or tab >>Reflektioner om studenters lärprocess och kritiska förhållningssätt: Håller vi på att lämna ”walk-over” till generativ AI?
2024 (Swedish)Other (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

Denna presentation är byggd på vår erfarenhet och kompetens som bibliotekarier och studiehandledare/språkhandledare. Den utgår från alla de studenter vi möter i vårt arbete och de styrkor och svagheter vi identifierar hos dem. Det är deras lärande och utveckling som motiverar oss.

Place, publisher, year, pages
Skövde: Högskolan i Skövde, 2024. p. 28, [1]
National Category
Information Studies Educational Sciences Educational Sciences
Identifiers
urn:nbn:se:his:diva-23637 (URN)
Note

PowerPoint-presentation (PDF)

Available from: 2024-02-28 Created: 2024-02-28 Last updated: 2025-03-19Bibliographically approved
Wickenberg, M. & Ångman, E. (2023). Reflektion som metod för att motivera grupper av lärare till samarbete. In: : . Paper presented at DAL-23, Det akademiska lärarskapet, Högre utbildning i en föränderlig värld, Högskolan i Skövde den 21 april 2023.
Open this publication in new window or tab >>Reflektion som metod för att motivera grupper av lärare till samarbete
2023 (Swedish)Conference paper, Oral presentation with published abstract (Refereed)
Abstract [sv]

Informationskompetens handlar om att söka och värdera information och räknas som en generell- eller generisk färdighet. Mål som rör informationskompetens finns både i högskolelagen och högskoleförordningen. En viktig uppgift för oss i undervisningsteamet vid högskolebiblioteket, är att ge vägledning och utbildning i informationssökning och informationshantering. För att göra det undervisar vi högskolans program enligt en tänkt progression i tre steg. I så stor utsträckning som möjligt försöker vi ersätta eller komplettera enkelriktad undervisning med studentaktiverande moment. För att undervisningen ska anpassas till ämnet och bli så relevant som möjligt för studenterna krävs samarbete med lärarna. En viktig del i detta är att arbeta fram en gemensam ”målbild” av vad vi vill att studenterna ska kunna i informationskometens när de slutar sin utbildning. Därefter kan vi arbeta ”bakåt” i respektive program och på så sätt identifiera kurser som är lämpliga för våra undervisningsinsatser. Allt för att undervisningen i informationskometens ska vara på rätt nivå, i rätt kurs och i rätt tid. Vi finner stöd för sådant arbetssätt i högskolans värdeord ”omtanke” och verksamhetsstödets ledord ”proaktivitet, professionalism, tillgänglighet, helhetsperspektiv och verksamhetsnära”.

Hur undervisningsteamets samarbete med lärarna fungerar i slutändan varierar över tid och från program till program. Det blir problematiskt när undervisningen i informationskompetens inte äger rum eller av någon orsak inte fungerar och det drabbar studenterna. Genom Projekt Integrerat Stöd (PIS) vid Högskolan i Skövde, fick vi av en studie- och karriärvägledare höra om reflektion som metod för att motivera studentgrupper. Skulle vi kunna anpassa den metoden för grupper av lärare? Syftet med sådana reflektionsmoment skulle vara genom aktiverande undervisningsmetod (”nätbaserad workshop”) stimulera till dialog mellan lärare och med biblioteket. Vi hoppas att det i sin tur ska bidra till att utveckla arbetssätt och förbättra samordningen av undervisningsinsatser i informationskompetens.

I den här presentationen delar vi med oss av hur vi i undervisningsteamet anpassat och testat reflektion som metod för två lärargrupper; dels med deltagare från samma ämne/avdelning och dels med deltagare från olika institutioner på högskolepedagogisk kurs. Reflektionsmomenten ägde rum via Zoom och med hjälp av interaktiva undersökningar i Mentimeter, strax efter eller under informationspass om bibliotekets undervisning i informationskometens. I presentationen delar vi även med oss av svar från de interaktiva undersökningarna och utvärdering av reflektionsmoment.

Referenser

Ashwin, P., Boud, D., Calkins, S., Coate, K., Hallett, F., Light, G., Luckett, K., MacLaren, I., Mårtensson, K., McArthur, J., McCune, V., McLean, M., Tooher, M. (2020). Reflective teaching in higher education (2:a uppl.). Bloomsbury Academic.

Aspelin, J., & Persson, S. (2011). Om relationell pedagogik. Gleerup.

Cremin, T., & Chappell, K. (2021). Creative pedagogies: A systematic review. Research Papers in Education, 36(3), 299–331.

Jonsson, A. (2012). Kunskapsöverföring & knowledge management. Liber.

Lundberg, T. (2016). Motivationskoden: Om modernt ledarskap och varför vi borde gå från management till humanagement. Roos & Tegnér.

Ohlsson, A., & Larsson, G. (2022). Social effektivitet i arbetslivet. Studentlitteratur.

Keywords
informationskompetens, informationssökning, källkritik, värdera information, generiska färdigheter, pedagogik, kompetensutveckling, reflektion, motivation, högre utbildning
National Category
Pedagogy Information Studies
Identifiers
urn:nbn:se:his:diva-22469 (URN)
Conference
DAL-23, Det akademiska lärarskapet, Högre utbildning i en föränderlig värld, Högskolan i Skövde den 21 april 2023
Available from: 2023-04-26 Created: 2023-04-26 Last updated: 2023-08-24Bibliographically approved
Wickenberg, M., Boers, Q., Bruze, K., Ejdebäck, M., Pernestig, A.-K., Thilander, H. & Ångman, E. (2022). Bibliotek och lärare i samarbete rörande undervisning i informationskompetens – exempel och utmaningar. In: : . Paper presented at Nätverksträff för Forskningsbibliotekens pedagogiska roll, Göteborg, 24-25 november, 2022.
Open this publication in new window or tab >>Bibliotek och lärare i samarbete rörande undervisning i informationskompetens – exempel och utmaningar
Show others...
2022 (Swedish)Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other (popular science, discussion, etc.))
Abstract [sv]

Undervisningsteamet vid Högskolebiblioteket i Skövde undervisar i informationskompetens på högskolans alla program. Undervisningen sker enligt en progression i tre steg som anpassas till respektive program. Sedan några år samarbetar undervisningsteamet med ett antal lärare på högskolan. Samarbetet är en del av ett större projekt – Projekt Integrerat Stöd (PIS). Projektet syftar till att integrera verksamhetsstödets insatser i utbildningarna på högskolan. I denna presentation berättar vi dels om vårt samarbete med en programansvarig lärare inom biovetenskap och dels om hur vi tillsammans med kursansvarig lärare utvecklat nya undervisningsmoment. Vi kommer också att dela våra erfarenheter av att på kursen ”Molekylär genetik” anpassa undervisningsmoment från Zoom till nya flexibla salar. 

Keywords
Pedagogik, informationssökning, källkritik, värdera information, kompetensutveckling, högskolebibliotek, informationskompetens, generiska färdigheter, högre utbildning
National Category
Information Studies Biological Sciences Educational Sciences
Research subject
Infection Biology
Identifiers
urn:nbn:se:his:diva-22092 (URN)
Conference
Nätverksträff för Forskningsbibliotekens pedagogiska roll, Göteborg, 24-25 november, 2022
Available from: 2022-11-30 Created: 2022-11-30 Last updated: 2025-03-19Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications